REGISTER

SPEAKER

Lidewij Edelkoort
“People think I am some kind of mystic. Yet all I do is pay attention.”
– Lidewij Edelkoort –

Lidewij Edelkoort is een van ‘s werelds bekendste en meest vooraanstaande trend forecasters. Met haar intuïtieve begrip en analytische houding voor de wereld om ons heen, is zij als geen ander in staat verbanden te leggen tussen hetgeen er was, is en zal komen.
Haar bedrijf Trend Union adviseert een breed palet aan cliënten die haar vragen strategieën te ontwikkelen voor de toekomst van hun bedrijf. De trendboeken die tweejaarlijkse door haar worden gepubliceerd zijn kennisbijbels voor designers, productontwikkelaars en marketing managers van topbedrijven. Tot haar clientèle behoren bijna alle gevestigde bedrijven in mode, automobiel en cosmetica, maar ook steden, ministeries en musea.

Lidewij Edelkoort groeide op in Wageningen, Gelderland en studeerde in Arnhem aan de modeafdeling, onder de bezielende leiding van Elly Lamaker. Al tijdens het afronden van haar studie kwam zij als 21-jarige in dienst bij De Bijenkorf. Het was op deze plek dat Lidewij ontdekte dat ze een bijzonder talent had voor het voorzien van trends en het aanvoelen van de behoefte van de consument. Niet alleen voor het moment zelf maar ook voor de vele jaren erna. Deze gave bracht haar in 1975 naar Parijs. Door vakgenoten en de branche wordt Lidewij Edelkoort gezien als een van de pioniers en grondleggers van haar vak.

Naast haar werk als trend forecaster zet Lidewij zich eveneens in voor Heartwear. Deze non-profit organisatie, twintig jaar geleden opgericht met een groep designer vrienden, biedt uitstervende artisanale technieken uit diverse windstreken waaronder Afrika en India de mogelijkheid om hun werk op een nieuwe manier aan te bieden en te verkopen. Heartwear zet zich daarmee in voor vakmanschap, duurzaamheid en fairtrade.

Daarnaast heeft Edelkoort haar sporen verdiend als chairwoman van de Design Academy Eindhoven, waar ze binnen tien jaar een grote verandering teweeg bracht en het instituut grote internationale erkenning gaf. Deze periode gaf aanleiding tot het maken van exposities en heeft een nieuwe carrière als curator opgeleverd van thematische exposities die design, beeldende kunst en mode verbinden.

Lidewij Edelkoort is op vele manieren geëerd, geroemd en onderscheiden. Times Magazine riep haar uit tot een van de 25 meest invloedrijke mensen in de mode. Ze is twee keer tot ridder verkozen, eerst door de Franse en toen door de Nederlandse staat. In 2012 ontving ze uit handen van HKH Prinses Máxima de prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Bij een samenwerkingsproject tussen Louis Vuitton, Erwin Olaf en het Rijksmuseum werd Lidewij genoemd als een van de zeven meest belangrijke culturele figuren in Nederland. Dit alles dynamiseert een carrière die inmiddels 35 jaar beslaat.

Sinds 2015 is Lidewij Edelkoort Dean of Hybrid Studies bij de Parsons The New School in New York.

 

Photo: Erwin Olaf